volgende pagina —->

Voordat je verder leest wil ik dit even zeggen: hierna volgt een heel persoonlijk en uitgebreid verslag van mijn ervaringen met een transgender operatie: de dubbele mastectomie. Wees er voorzichtig mee, en mocht dat nodig zijn: leer ervan. De vragen die hier beantwoord worden, hoeven dus niet telkens weer gevraagd te worden. Iedereen heeft namelijk dezelfde vragen, en dan wordt het heel vervelend…
Dat gezegd hebbende: veel leesplezier!

De dag voor de operatie

Dinsdag 1 Oktober 2019

Terwijl ik bij SuperMirthe’s Lichtpuntjes mijn gebruikelijke dinsdag viltdag aan het begeleiden ben, krijg ik om 11 uur telefoon van een prive-nummer. Het planbureau van het UMCG is aan de andere kant van de lijn. Spannend! Ik had gistermiddag toevallig nog gebeld of er al een datum is, alleen niet bedacht dat ze alleen in de ochtend bereikbaar waren. En nu bellen ze mij voordat ik de kans heb om weer terug te bellen! Alsof ik het voelde aan komen.

Dit is hoe het gesprek ongeveer gaat: “Ik weet dat ik je hier waarschijnlijk mee ga overvallen, maar er is iemand uitgevallen in de planning en we hebben plek voor jouw mastectomie morgenochtend om half 11. Zou je hier morgen om 8 uur kunnen zijn?” “…. uhm … Sorry? … Morgen? …” “Ja, morgen, of je hier om 8 uur kunt zijn. Wil je er misschien even over nadenken?” “… uhm, ja, kan dat?” “Zeker, maar ik moet het om half 12 weten, is dat genoeg tijd?” “… uhm… Ja denk het” “Okay, dan bel ik je weer over 20 minuten”

Overdonderd is een understatement. Terwijl ik nog snel even het één en ander uitleg aan mijn vilters, gaan gedachten als een razende door m’n hoofd. Ik heb input nodig! Ik heb de komende tijd zoveel belangrijke afspraken! Hoe dan? Moet ik het afwijzen? Als ik afwijs, hoe lang moet ik nog wachten? Tot november, tot december, nog langer? Ik zit in de bijzondere bijstand (BBZ), en die loopt af in Mei. Ik moet voor Februari laten zien dat ik voldoende ga verdienen met drs. Eelste, wat nogal druk legt op mijn activiteiten. Na de operatie kan ik sowieso 6 week niks doen, en daarna zal ik vast nog een poosje nodig hebben om mijn conditie weer op peil te krijgen. Het is dus ook een tactische keuze: nu, met alles nog in opkomst en zonder al te veel betaalde activiteiten, of vlak voor de deadline, waardoor er een soort pauze komt tussen de activiteiten van drs. Eelste. Is er een juiste keuze???

Nu of later?

Heen en weer pezend op het industrieterrein van Assen bel ik naar huis: wat te doen? Bel ik naar J.: wat te doen? Loop ik binnen bij L.: wat te doen? Alle goede adviezen te na, hebben ze allemaal 1 centraal advies: dit is mijn beslissing. De mastectomie is de reden dat ik met deze hele medische transitie ben begonnen, en iets waar ik al zo lang naar uit kijk. Dus wanneer ik weer word gebeld om half 12, en het planbureau me vertelt dat de wachtlijst nu van November naar December is verschoven (binnen 2 maand), besluit ik voor nu te gaan. Get it over with! Niks gaat zoals gepland, en misschien komt het zoals het zou moeten komen. Damn serieus? Morgenochtend it is!!

Last minute voorbereidingen

Over adrenaline gesproken… Daar heb ik ineens meer dan genoeg van! Ik moet uiteraard eerst de dag nog goed volbrengen: mijn viltdag afsluiten, opruimen, en mijn verdere afspraken nakomen… Oh, en nog naar huis fietsen. Ondertussen draait m’n brein overuren: wat moet ik allemaal regelen? Tussen de afspraken door gaan de mailtjes en de appjes eruit: sorry ik moet afzeggen; we moeten onze afspraak verzetten; deze week wordt het niet… Welke afspraken zijn te belangrijk om af te zeggen? Kan ik er heen? Wat moet ik thuis regelen? Ahhhhhhh….

Eenmaal thuis ga ik aan de slag. De wagen is nog niet af, dus daar kan ik niet slapen. Op mijn kamer kan ik ook niet slapen, want om op bed te komen moet ik verticaal omhoog klimmen, en na de operatie mogen mijn ellebogen niet verder komen dan m’n schouders. Dus nadat ik mijn kamer heb opgeruimd, komt mijn matras naar beneden, om die naar de logeerkamer te verhuizen. Ik verhuis nog wat planten in de tuin: zwaar werk wat ik straks niet meer kan doen. Check wat ik nodig heb voor het ziekenhuis, en maak afspraken voor mijn lift van de volgende ochtend. …
Nu maar hopen dat ik een beetje kan slapen vannacht…

volgende pagina —->


4 reacties

Esse · november 14, 2019 op 8:01 pm

Heel erg bedankt voor je verhaal en de foto’s!

  Admin bar avatar

  drs. Eelste · november 14, 2019 op 8:19 pm

  Graag gedaan, en dank voor het lezen! Ik hoop dat het je wat heeft gebracht.

Rienus Ferwerda · december 4, 2019 op 5:18 pm

Eelste, bedankt voor deze mail. Ik ben diep onder de indruk van je prachtige verhaal. Niet niks allemaal! En wat een innerlijke kracht die je uitstraalt. Eveneens erg mooi en helder geschreven. Veel sterkte met alle initiatieven die je onderneemt. Rienus Ferwerda

  Admin bar avatar

  drs. Eelste · december 4, 2019 op 9:26 pm

  Dankjewel Rienus! Dank voor het lezen en de mooie reactie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: